Ortner hypokaust

27.01.2008 10:56

 

Rakouský výrobce systémových materiálů pro stavbu krbů a kachlových kamen. Systémových proto, že pan ORTNER vyvinul komplexní systémy použití materiálů pro akumulační a sálavé stavby krbů a kachlových kamen s vysokou účinností spalování, známé také jako hypokaustové stavby.
 

 

Ortnerův KMS systém představuje v mnoha oblastech technologickou a technickou inovaci.

K nezvykle vysoké tepelné vodivosti a akumulační schopnosti se přidávají ještě minimální tlakové ztráty ve spalinových tazích a rychlý a čistý pracovní proces na stavbě – díky modulovému způsobu stavění.

 

Za svoji vynikající kvalitu vděčí KMS – akumulátor především svým materiálovým komponentům jako aluminiumsilikát a siliciumcarbid; z těchto výchozích surovin vzniká lisováním, pod velmi vysokým tlakem a vypálením při 1150 °C, vysoce kavlitní tvrdá akumulační hmota, která má při vnější schopnosti přijímat teplo a zároveň ho vést dále, i perfektní tepelnou akumulaci. Jen takto by bylo možné dosáhnout doposud nedosažený soulad všech důležitých vlastností, které jsou nevyhnutelné k optimálnímu využití energie topných plynů.

 

 

 

 

Akumulační těleso je rychle a čistě postavené z několika stavebních tvarovek.
Jednotlivé tvarovky do sebe optimálně pasují a jsou samonosné. Spojují se, výhradně, k tomu určenou žáruvzdornou maltou „Orfix 10“, která je odolná vůči plynům, kyselinám i vodě.

Spalinový kanál má průběžný kruhový přířez s průměrem 18 cm, čímž je zajištěn minimální odpor proudění (cca. 0,4 Pa/m) a minimální usazování spalin.

Akumulační těleso se skládá do volně stojících bloků, které se potom podle individuálního plánu obestavují vnějším pláštěm pece. Tento způsob umožňuje vytvářet nové formy akumulačních těles, které mohou vést i přes několik poschodí, například i v podobě komínů. Všeobecně doporučujeme pro stavbu KMS-systému uzavřený typ stavby.
Vzdálenost akumulačního tělesa od vnějšího pláště pece by neměla být menší než 5 cm; při vzdálenostech větších než 25 cm je možné dosáhnout rovnoměrného rozložení tepla na celou plochu pláště díky nucenému oběhu vzduchu.

Zpět

Vyhledávání

Krby Dvořák kamnářství

Krby